Logo Utrecht University

ARTECHNE – Technique in the Arts, 1500-1950

Events

17 November 2018
Leids Universitair Medisch Centrum, Leiden

Invited lecture by Marieke Hendriksen on taste, medicine, and health around 1700, Annual Conference Dutch Society for Philosophy and Medicine17 November, Leiden

“Blankaart en Bontekoe: smaak, geneeskunde en gezondheid rond 1700” (Blankaart and Bontekoe: taste, medicine, and health around 1700)

De culinaire en culturele smaak van de bovenklasse in de Nederlanden veranderden dramatisch in de loop van de zeventiende eeuw. Wat waren de dominante denkbeelden over smaak, geneeskunde en gezondheid rond 1700, en wat was de rol van de geneeskunde? Het werk van de medici Stephen Blankaart (1650-1704) en Cornelis Bontekoe (1640-1685) biedt ons een uniek inkijkje in wat er in deze tijd gegeten en gedronken werd, en waarom. Bovendien laat hun werk zien dat sommige super foods een stuk ouder zijn dan we denken…